JUTTUJA KOIRISTA

Tälle sivulle kootaan kaikenlaisia juttuja ja tarinoita koirista ja koiranomistamisesta. Niin kouluttamisesta kuin yleisestä elämisestä.

Ensimmäinen juoksu 08.07.2005

Koitti sitten narttukoiran ensimmäinen juoksuaika. Koirasisarilla oli ensimmäiset juoksut olleet jo kesäkuun puolessa välissä, toisella viikon aikasemmin kuin toisella. Joten juoksua kerittiin meilläkin odotella. Karolle ensimmäinen juoksu tuli siinä 10 1/2 kuukauden iässä. Kaiketikin aivan normaali ikä.

Juoksu tuli ja meni, melkein huomaatta. Tai eihän sitä itsensä ja lattian nuolemista voi olla huomaatta. Mutta mitään suurempia vaivoja ei koiralla ollut. Juoksu kesti vajaa kolme viikkoa.

Punkkilääkitystä 11.08.2005

Karolle laitettiin kesän alussa ExSpot vet. punkkilääkettä. Se torjuun niin punkit, täit kuin kirputkin. Yhdellä käsittelyllä saavutettiin 4 viikon vaikutus. Nestemäistä lääkettä laitettiin koiran lapojen väliin ja hännän tyveen. Meillä ei lääkkeestä ollut mitään haittavaikutusta.

Lääkkeen vaikuttava aine on permetriini. Sillä on voimakas hyönteisiä ja punkkeja tappava ja karkoittava vaikutus. Aine annostellaan iholle ja se leviää jo vuorokauden kuluessa kaikkialle koiraan ihon ja karvapeitteen rasvojen avulla. Yhden annostelukerran vaikutus kestää noin 4 viikkoa, mutta pesut ja uiminen heikentävät vaikutusaikaa. ExSpotilla on kaksoisvaikutus, se sekä karkoittaa ja tappaa punkit, täit/väiveiset ja kirput. Se myös tappaa koirassa jo mahdollisesti olevat loiset. Koska aineella käsitelty koira ei tuo punkkeja tai täitä kotiin, myös muiden perheenjäsenten altistuminen puutiaisille vähenee.

Toisten koirien kohdalla lääkkeestä on tullut ihottumaa ja kutistusta koirille, myös karvanlähtöä on ollut. Toiset menevät niin sekaisin että itseä on raavittava tuntitolkulla ja mentävä pää-kolmantena-jalkana ympäri kämppää. Tällöin ei auta kuin koiran pesu shamppoolla. Meillä koiralla ei ole ollut minkäänlaisia iho-oireita tai muitakaan ongelmia lääkkeestä. Aine on aina illalla ennen nukkumaan menoa laitettu koiralle, ja aamulla koira on ollut aivan normaali. Lääke on laitettu illalla siksi että siten pysytään välttämään mahdollisia ihonkontakteja lasten kanssa touhutessa.

Karolle laitettiin ExSpotia esimmäisen kerran toukokuun lopulla. Ja Käsittely uusittiin kahdesti kesän aikana, 4 viikon välein. Yhtään punkkia ei koiraan ole kesän aikana tarttunut, vaikka on kuljettu niin metsät, pellot kuin heinikotkin. Ja mikä parasta koiraa eivät ole häirinneet edes hyttyset. Itse olen ollut tyytyväinen lääkkeeseen ja meinaan sitä käyttää myös ensi kesänä.

Aisojen ja valjaiden hankkiminen vetohommia varten. 19.01.2007

Jo viime talvena kokeiltiin kuinka Karo pystyy vetämään perässään lasten pulkkaa. Silloin viriteltiin normaaleihin ulkoilu-/vetovaljaisiin narupatentit, jotka olivat kiinni pulkassa. Karo oli ehkä hieman liian nuori 1 1/2 vuoden ikäisenä, vaikka homma onnistuikin melko hyvin. Tänä talvena kokeiltiin kerran narupatentteja ja homma onnistui todella hyvin. Jo ensimmäisellä kerralla syntyi ajatus oikeista vetovaljaista ja kunnon aisoista, joilla vetäminen onnistuisi paremmin ja ennenkaikkea turvallisemmin.

Nyt tuli sitten monen kuukauden projekti valmiiksi ja Karolla on uudet alumiiniaisat ja kunnon vetovaljaat. Lisätietoa aisojen suunnittelusta, tekemisestä ja tarvikkeista on koottu omalle sivulleen. Siellä on myös muutama valokuva aisojen valmistasesta.