Suomen leijona NURKKAUS.NET ~ KOSOVO 2003 - 2004 KFOR

Camp CristinaTervetuloa NURKKAUS.NETin KOSOVO 2003 - 2004 sivuille. Sivuilla on päiväkirjamainen kertomus palvelusajastani Suomalaisessa rauhanturvajoukossa Kosovossa huhtikuusta 2003 huhtikuuhun 2004. Palvelin KFOR-joukoissa ryhmän lääkintämiehenä alikersantin arvossa. 18.04.2003-30.09.2003 välisen ajan joukon nimi oli Suomen Pataljoonan A-komppanian I joukkueen. Joukon nimi muuttui 01.10.2003 Suomalais-Irlantilaiseksi taisteluosastoksi, komppania ja joukkue pysyivät samannimisinä.

KFOR on YK:n valtuuttama, päätöslauselma 1244, NATO johtoinen operaatio. YK:n mandaatti perustuu osapuolten tekemään sopimukseen, joka velvoitti Jugoslavian joukot poistumaan Kosovosta ja UCK:n muuttamisen siviilijärjestöksi. Kosovo on edelleen osa Jugoslavian liittotasavaltaa. KFOr toimii kaikkien kosovolaisten hyväksi. Kosovo on jaettu lounaiseen, itäiseen, keskiseen ja pohjoiseeen monikansalliseen prikaatiin. Suomen pataljoona kuuluu keskiseen monikansalliseen prikaatiin yhdessä Ruotsalaisen, Norjalaisen ja yhdistetyn Tsekki/Slovaki pataljoonan kanssa. Suomen pataljoonan alueella on kolme suurempaa taajamaa: Kosove Polje (17 000 as.), Liblijan (9 000 as.) ja Stimlje (7 000 as.). Kaiken kaikkiaan pataljoonan vastuualueella asuu arviolta 140 000 ihmistä, näistä on albaaneja noin 116 000, serbejä 14 00 sekä mustalaisia ja kroaatteja 6 000. Lisätietoa rauhanturva operaatioista saat Puolustusvoimien sivuilta, Sinibarettiliitto ry:n sivuilta tai Hölkkäri On Web ry:n sivuilta.

Sivuilla liikkuminen tapahtuu vasemmassa reunassa olevan valikon avulla. Tapahtumat on jaoteltu kuukausittain. Operaation luonteesta ja paikasta johtuen näillä sivuilla ei ole mitään tarkkaa päivitysaikataulua. Juttuja ei ilmesty päivittäin, viikoittain eikä kuukausittain, vaan sitä mukaan kun minulla on mahdollisuus niitä kirjoittaa ja siirtää serverille.

Näiltä sivuilta löytyy myös valokuvia joita olen ottanut matkan varrelta. Tällä hetkellä kuvia on 46 kpl, joista uusia on 27 kpl. Kuvia kannattaa käydä selailemassa omilla valokuvasivuilla, jotka on vihdoin ja viimein täydennetty kokonaisiksi. Valokuvasivujen kuvat ovat thumpnaileja jotaka voi suurentaa isompaan kokoon. Niitä on pakattu melkoisesti, lataamisaikojen lyhentämiseksi. Lisäksi sivuilta löytyy palutelomake jolla voit lähettää viesteja tai antaa palautetta näistä sivuista. Vieraskirja on yhteinen www.nurkkaus.net:in kanssa. Kirjoita vieraskirjaan.

Itse tarina alkaa jo maaliskuulta 2003, jolloin kävin valmiuskoulutuksen Niinisalon varuskunnassa. Ja jatkuu siittä kuukausittain eteenpäin. Nyt on sitten vuosi vierähtänyt Kosovossa ja taas ollaan yhtä kokemusta rikkaampia. Tai useita, sillä vuoden pestiin ulkomailla mahtuu jos jonkinlaista kokemusta, niin hyvää kuin huonoakin. Mieleen painuvimmat kokemukset taisivat olla elokuinen kiipeily retki Brezovican vuorelle ja toimiminen KPC organisaation maalimiehenä heidän harjoitellessaan pelastustoimintaa. Ikumuistoista oli myös pääsy saksalaisten UH-1 HUEY sotilashelikopterin kyytiin kahteen eri otteeseen. Antoisaa oli myös olla kouluttajan Niinisalossa keväällä 2004 uusille rauhanturvaajille. Tuli tutustuttua moniin eri ihmisiin, niin suomalaisiin rauhanturvaajiin, kuin ulkomaalaisiinkin, sekä erilaisiin elintapoihin. Ja muutenkin tuli nähtyä maailmaa kahdella vapaa-ajan matkalla Kreikkaan. Vaikka elämä ja elo Kosovossa olikin välillä raskasta ja työntäytteistä en siittä vaihtaisi päivääkään pois.

Ja sivutkin on vihdoin saatu päivitettyä kuntoon. Tämä onkin sitten viimeinen päivitys mitä näille sivuille tulee. Jatkossa valokuvia ja juttuja kertyy vain www.nurkkaus.net:in alla oleville sivuille.
Kiitos kaikille sivuihin tutustujille, 7. kesäkuuta 2004 Petri Tuominen

Vierailijoita:

eXTReMe Tracker