SYYSKUU 2003

Viikko 36

Niin se kuukausi taas vaihtui, nyt ollaan jo syyskuussa. Ei siinä että täällä ihan hirveesti kiinnittäis huomiota ajan kuluun. Ilmatkin on pysyneet kohtuullisen hyvinä. Hommat jatkuu normaaliin rataan. Välillä ollaan pykälässä ja välillä tehdään partioita. Maanantaina oli kuitenkin mahdollisuus käydä Lipljanissa toripäivillä kattomassa kuinka paikalliset tekee kauppaa. Olihan siellä väkeä ihan riittämiin liikkeellä, ja paljon tavaraakin kaupattavana. Eihän sieltä mitään ihmeellistä ittelle löytynyt, olihan se kokemus sekin.

Viikon puolenvälin aikoihin tehtiin taas yhteistyötä ulkomaalaisten joukkojen kanssa. Tällä kertaa käytiin auttamassa MSUn Italialaisia Garabinieerejä taloetsinnöissä. Tosin tällä kertaa meidän tehtävänä oli toimia eristysryhmänä ja italialaiset hoitivat etsimisen. Oli aika mielenkiintoista seurata kuinka alan ammattilaiset menevät taloon sisälle ja muutenkin hoitavat sen etsinnän. Kalustoa ja miehiä oli kyllä paikalla melkonen määrä, ja sisäänmenokin oli erittäin näyttävää, melkein samanlaista kun televisiossa ja elokuvissa on tottunut näkemään. Mutta etsinnän tehokkuudessa ja itse etsimistekniikoissa tuntui että kyllä suomalaiset ovat edellä.

Loppuviikko menikin sitten taas ihan normaaleissa tunnelmissa ja toiminnoissa. Tosin tuli sitä Cooperin testikin juostua.

Viikko 37

Viikko alkoikin sitten vähän vauhdikkaimmissa tunnelmissa. Liikkeellä oli aseistettuja agitaattorieta, joita nyt sitten metsästettiin yhdessä KPS ja UNMIK poliisin kanssa. Pidettiin koko ryhmän voimin VCPtä meidän omalla alueella. Viikko jatkui vauhdikkaissa merkeissä, kun C-komppanian alueella olevassa Serbi-kylässä oli vähän levotonta, siinä sitten oli meidänkin QRF-joukkue valmiina lähtemään rauhotteleen niitä. Loppuviikosta alkoi taas vähän toiminta rauhoittumaan, vaikka oli vieläkin ylimääräisiä partioita liikkeellä.

Lauantaina oli sitten taas joukkueillan viettoa. Koko joukkue pääsi samaan aikaan vapaalle, pelailemaan kaikenlaisia pikku pelejä ja paistamaan lihaa grillissä. Ja tottakai viettämään yhteistä aikaa. Sunnutai menikin sitten Weapon Amnestyssä, jossa kerättiin laittomia aseita pois Kosovosta. Päivystettiin tietyssä paikassa, ja paikalliset saivat tuoda aseen sinne ihan ilman mitään sanktioita. Aseiden keruu jatkui koko syyskuun, mutta vasta näin loppukuusta oli miedän vuoro olla keräyspisteellä.

Viikko 38

Viikko alkoi tehokkaasti ja aikaisella heräämisellä. Lähdettiin tekemään Devican-laaksoon tekemään taloetsintöjä yhdessä B-komppanian kanssa. Ensin etsittiin aamupäivällä yksi talo ja sen jälkeen vielä iltapäivällä toinen rakennus ryhmä. Ja tuli niissä etsinnöissä taas tehtyä löytöjäkin, saatiin sentään taas yksi käsiase ja sen patruunoita pois liikenteestä. Kun siittä etsinnästä oli suoruduttu ja kaikki kirjallisetkin työt oli saatu tehtyä, olikin jo aika valmistautua Kreikan lomaan varten.

Viikko 39

Lomilta paluun jälkeen koitti arki aika nopeesti. Koko loppuviikko oli meidän vuoro hoitaa aseiden keruuta Kosovo Poljessa. Siellä sitä sitten odotettiin Pasissa että joku toisi meille laittomia aseita tai edes patruunoita. Aamut ja päivät istuttiin aseiden keruussa ja illat pidetiin VCP:tä. Onneksi niillä oli sentään mukana vähän vahvistusta ruotsinpuolelta, meillä oli leirissä muutama ruotsalainen sotilas vahdossa, ja tottakai ne lähti meidän mukaan tekeen töitä. Samalla näkin vähän kuinka erilailla samat työt tehdään eri sotilaiden keskuudessa.