KESÄKUU 2003

Viikko 23

Alkuviikosta vielä muutama VCP:n pitäminen ja QRF vastuun hoitaminen. Tuli siinä hoideltua hetken aikaa ryhmänjohtajan tehtäviäkin. Ja keskiviikkona koittivat ansaitut vapaat kotisuomessa.

Viikko 24

Paluu Kosovoon oli hiukka vaivalloisempaa kuin yleensä. Keskiviikkona oli vielä Finnairin kenttähenkilökunta lakossa ja lähtö oli hiukka myöhässä. Ja koneenakin oli tutun ja turvallisen Boing 757-200 tilalla vanha MD-82. Mutta hyvin silläkin perille päästiin vaikkei ruokaa ollutkaan lennonaikana tarjolla. Samantien kun päästiin perille alkoikin taas QRF vastuu. Ja tottakai SRJK, (Suomalainen Rauhanturvajoukko Kosovossa) kouluttaa miehiään työnteon ohella. Kävimme sitten etsintä kurssit viikon lopulla, siten että päivät oltiin kursseilla ja illat ja yöt tehtiin töitä. Lopputuloksena on että aikaseksi saatiin kolme AAST-koulutettua etsintäryhmää. Nyt kelpaa suomalaistenkin lähteä etsintöihin muiden maiden joukkojen kanssa kun on oikeen huippukoulutettuja etsijiä käytössä.

Viikko 25

Alkuviikosta suoritettiin alue-etsintä Kutzminin kylässä, ja tulostakin tuli. Maahan oli kaivettu rynnäkkökivääreitä, käsikranaatteja ja melkonen määrä ammuksia. Kuvia tästä löydöstä oli puolustuvoimien omilla rauhanturvaamista käsittevillä sivuilla. Viikolla kerittiin käymään taas ampumaradalla ampumassa rynkyllä ja pistoolilla. Ja tekemään yhteispartiointia KPS poliisin kanssa. Tottakai aikaa kulutettiin porttivahdissa ja yöllisessä kiertovartiossa.

Tälle viikolle osui Juhannuskin. Hyvin oli ainakin meidän komppaniassa järjestetty juhannusajan toiminnat. Jokain posella ollut taistelija sai yhden illan työstä vapaaksi joko torstaina, perjantaina, lauantaina tai sunnuntaina. Juhannusaattona oli sitten joukkueiden väliset leikkimieliset kilpailut erilajeissa. Meidän joukkue voitti, tosin rouva Fortunan suosiollisella avustuksella. Pisteet menivät tasan, mutta arpa suosi tällä kertaa meitä. Ilta menikin hyvin grillatessa ja saunoessa, jopa juhannusvihdat oli puolustusvoimien kautta. Lauantaina nostettiin leirin ja kaikkien muidenkin suomalaisten rauhanturvajoukkojen valmiustilaa.

Viikko 26

Tällä viikolla jatkuu porttivartiot ja yölliset kiertovartiot. Ja tuli siinä vähän lisähommiakin, kun päällikölle täytyi järjestää turvamies. Turvamies liikkui päällikön mukana leirin ulkopuolella. Keskiviikkona sitten laskettiin valmiustilaa takaisin normaalille tasolle. Olipa sekin melkoinen hässäkkä, mutta tulipa huomattua kuinka vaikeeta on niiden maiden sotilailla jotka joutuvat olemaan korotetussa valmiustilassa kokoajan. Viikko oli muutenkin toiminnan täytteinen. Oli operatiivista tarkastusta ja taloetsintöjen suorittamista. Ja käytiin siinä vähän auttamassa C-Coyn poikiakin yhden auton tarkastimisessa, kun omat voimat eivät riittäneet siihen hommaan. Viikonloppuna Jouhattiin oikeen urakalla. Ensin omalla porukalla ja sitten seuraavana päivänä Camp Villessä. Siellä suoritettiin oikeen kunnon mielenosoituksen hallinta harjoitus. Tuli siinä vähän vastapuolelle vahinkojakin kun kahdelle EHK:n kaverille tuli tikkejä vaativa haava päähän.