TOUKOKUU 2003

Viikko 19

Paluu vapailta Kosovoon lisäsi työn määrää huomattavasti. Samantien alkoi sekä QRF- valmius, että ResCoy-valmius. Tosin suurin osa QRF:n teettämistä töistä oli tavanomaisia VCP:n pitämisiä. Niitä ajoittuikin viikon joka päivälle. Kellonajan vain vaihtelivat. Yöaikaan ja aamuisin on liikennetä melko vähän mutta päivisin joutuu jo valitsemaan minkä auton pysäyttää tarkastukseen. Ja onneksi niitä VCP:tä pääsee pitämään vuorokauden joka hetkenä. Osallistuttiin viikonlopulla vähän suurempaankin operaatioon, roolina reservi- ja suojatehtävät. Ja ajoneuvojen pysäyttäminen ja tarkastaminen.

Viikko 20

Suvi Do vs. A-coyAlkuviikosta jatkettiin vielä QRF-valmiutta, mutta loppuviikosta siirryttin ajoneuvopartioinin pariin. Autolla kierreltiin alueen pikkukyliä ja ajeltiin niitä teitä pitkin joita ei siirtymillä tule paljon ajeltua. Oltiin samalla näkyvillä ja paikallisten tavoitettavissa. Ja päästiin tarkkailemaan lähietäisyydeltä Serbi-hautajaisiakin. Viikon kohokohtana voi pitää perinteistä jalkapallopeliä midän ja Suvi Don kylän Serbien välillä. Itse on päässyt osallistumaan peliin, koska työt painoivat päälle, mutta hetken aikaa kerittiin katsomaan peliä. Lopputuloksena oli paikallisten voitto meistä 5-1. Mutta paremmin pelattiin kuulemma kuin muina vuosina. Samalla viikolla kävelytettiin Apu-lehden toimittajaa ja kuvaajaa jalkapartion mukana Kosovo Poljen mustalaisalueella. He olivat tekemäss juttua Suomalaisista KFOR-joukoista ja meille tuli nakki viedä heidät jalkapartiointiin. No ottivathan he muutaman valokuvankin, joista yksi komeili viikon 21 Apulehdessä.

Etsintään menossaLoppuviikosta päästiin tekemään taloetsintöjä oikeen koko kunnon porukalla. Etsittiin yhtä aikaa kolme taloa eripuolella kylää. Etsinnät sujuivat normaalisti ja ne olivat jollakin tasolla jopa onnistuneita. Itse talo jossa me suoritimme etsinnän oli todella siisti ja kaikki sujui hyvässä yhteysymmäryksessä talon omistajan ja muun talonväen kanssa.

Viikko 21

Viikko aloitettiin mukavasti VCP:tä pitämällä. Ne alkavat kuulua jokapäiväiseen toimenkuvaan täällä. Jälleen mentiin samaa rataa yösin ja aamuisin hiljaisempaa ja päivisin vilkaampaa. PASI sumussaLoppu viikosta lähdettii 8 miehen "iskuryhmän" voimin Goles-vuorelle vartiokeikalle. Goles on noin 1050 metrin korkeudella merenpinnasta ja siellä on KFOR-radiolinkkejä ja -asemia, joiden vartioinnin hoitavat vuorotellen kaikki maat. Siellä viettiinkin 5 todella sumuista päivää. Välillä sumua oli niin ettei eteensä nähnyt kuin 2-4 metriä. Ja tuuli puhalsi vesisadetta vaakasuorassa. Mutta hyvin se aika kului englantilaisten seurassakin, vaikka ruoka oli tyypillistä englantilaista ja muutenkin eläminen oli todella erilaista kuin suomalaisten omilla leireillä.

Viikko 22

Viikko alkaa reippaalla ulkoilulla. Vuorossa on taas jalkapartiointia Kosovo Poljessa. Rauhallinen kävelyretki siittä tuli. Ei mitään ihmeellisempää tapahtumaa, vaikka paikalliset tulivatkin rohkeasti juttusille. Loppuviikko menikin sopivasti oman leirin vartiomiseen. Oli sopivaan tahtiin kiertovartioita yöaikaan ja porttivartioita sekä päivällä että yöllä. Ja lauantaina oli paljon odotettu juokkueilta, jolloin kaikki paikalla olevat meidän joukkkueen taistelijat pääsivät yhtäaikaa viettämään vapaata.