MAALISKUU 2003

Viikko 10

Rauhanturvakoulutuksen ensimmäinen viikko. Palvelukseenastumispäivä olisi tiistai 4.3.2003 kello 08:00, mutta kulkuyhteyksien takia ilmoitin saapuvani paikalle jo edellisenä iltana. No, eihän Niinisalossa oltukaan varaudutteu meidän tuloomme, joten jouduimme nukkumaan ensimmäisen yön ilman varusteita. Heti tiistai aamuna tilanne kuitenkin korjaantui, kun menimme kuittaamaan varusteita, ja pääsimme aloittamaan viikon koulutusannin.

Ensimmäinen viikko oli erityiskoulutusta meille lääkintäpuolen ihmisille. Pääsääntöisesti käytiin lävitse sitä mitä tulee eteen alhaalla Kosovossa ja kerrattiin yleisiä asioita lääkinnästä. Kertailtiin haavan ompelemista, pulssioksimetrin käyttöä, hätäensiapua, lastojen käyttöä ja kaikkea mahdollista. Me kaikki tälle viikolle osallistuvat olemme myös siviilissä jonkin asteisen lääkintäkoulutuksen saaneita. Joukossa on niin lähihoitajia kuin sairaanhoitajiakin, sekä palomiehiä että alaa vasta opiskelevia. Samaan syssyyn hoidettiin kuntoon myös rokotukset, lääkärin- ja hammaslääkärintarkastukset ja huumetestit. Ja käytiin siinä juoksemassa Cooperin-testikin.

Viikko 11

Toinen viikko ja pääjoukko saapui maanantaina ja tiistaina. Lääkintöhenkilöstön huoleksi jäi tulotarkastusten tekeminen heille ja ohjaaminen lääkärintarkastukseen. Oli siinäkin melkoinen homma. Tällä viikolla opiskeltiin asioita oppitunneilla ja rastikoulutuksessa. Tällä viikolla tarkastettiin myös kaasunaamarin tiiveys kyynelkaasukontissa ja kohdistettiin rynnäkkökiväärit.

Viikko 12

Kolmas viikko lähtee käyntiin jatkamalla viime viikon loppu puolen ohjelmistoa. Rastikoulutuksena käytiin läpi Kosovossa tärkeitä taitoja. 4 tunnin sessioissa per aihe ei kyllä ehdi harjaantumaan miksikään hirveän taitavaksi, mutta saapa ainakin perustiedot asioista. Harjoitukset jatkuvat alhaalla Kosovossa. Viikon päätteeksi vietettiin ampumaleiriä. Siinä testattiin oltiinko opittu mitään viikon matriisikoulutuksen ase- ja ampumakoulutuksesta. Päästiin ampumaan jos jonkinlaisilla aseilla. ITKO eli ilmatorjuntakonekivääri, KESSI eli kertasinko ja KVKK eli kevytkonekivääri olivat sieltä raskaammasta päästä, niiden lisäksi ammuttiin pistoolilla, haulikolla ja omalla rynnäkkökiväärillä.

Viikko 13

Radiopäivystäjä työssäänLepovuorossa ehti nauttia auringostakinNeljäs ja viimeinen viikko lähtee käyntiin tehokkaasti. Heti maanantai aamusta alkaa operatiivinen harjoitus. Siinä testattiin kuinka hyvin porukat olivat oppineet asiansa 2 edellisen viikon ajalla. ensin perustettiin teitenkin leirit ympäri harjoitusaluetta, varustettiin ne tarvittavilla porteilla, hidasteilla ja lähipuolustusasemilla. Lisäksi varustettiin parakit tarvittavilla radioyhteyksillä. Ja siitä eteenpäin harjoitus liikkui saamaan tapaan kuin itse toiminta Kosovossa tulee tapahtumaan. Osa komppanian väestä on vartiossa, osa suorittaa partiointia määrätyllä alueella jalkaisin ja osa autoilla. Osalla ryhmistä voi olla erityistehtäviä, kuten VCP:n, ajoneuvotarkastuspisteen, perustaminen ja ylläpitäminen ja osa ryhmistä QRF valmiudessa. Ja tottakai osa on lepovuorossa päivällä, koska myös yöaikaan tehdään töitä.

Lääkintähenkilöstö työssäänJalkapartio tulossaItse suoritin maanantain aikana 3 tunnin jalkapartion komppanian vastuu alueella. Ilma oli suorastaan keväinen ja aurinko paistaa porotti melko kuumasti. Tämän lisäksi minulle siunaantui maanantain ajalle vartiontivuoroja 3 kappaletta. Ensin iltapäivällä porttivartiointia 1 tunti ja sitten illalla parivartiointia portilla 2 tuntia, jonka perään oli vielä 1 tunti kiertovartiointia majoitusalueella. Lisäksi maanatain aikana harjoiteltiin lähipuolustusasemiin menemistä ja niissä toimimista. Maanantain oli lisäksi yksi lääkinnällinen harjoitus, johon minä ryhmän lääkintämiehenä jouduin osallistumaan.

Lähipuolustus asemien purkuPasi lähtövalmiudessaTiistaina meidän ryhmälle kuului QRF valmius, eli me olimme koko päivän 5 minuutin lähtövalmiudessa suorittamaan erikoistehtäviä. Muutaman kerran me jouduimmekin vahventamaan porttivartion ja pari kertaa pääsimme Pasilla ajelemaan ympäri harjoitusaluetta ja ottamaan kiinni erilaisia kohteita.

Keskiviikkona suoritettiin taloetsintä, jossa meidän ryhmämme näytteli näkyvintä osaa. Me olimme se porukka joka ensimmäisenä tuli kohteelle ja eristi sen siten, että varsinaiset etsintäryhmät pääsivät tekemään tuloksellista työtään. Me suoritimme itse asiassa kaksi taloetsintää, toisen iltapäivällä noin 60 henkiselle ulkomaalaisvierasjoukolle.

Loppu viikko menikin sitten varusteita palautellessa ja paikkoja kuntoon laittaessa. Ja perjantaina koitti kauan odotettu päivä, jolloin allekirjoitettiin palvelussitoumukset. Itse allekirjoitin 12 kk palvelussitoumuksen Kosovoon.