TAMMIKUU 2004

Viikko 1

Vaikka viikko 1 olikin alkuviikosta vielä vanhan vuoden puolella, kirjotetaan siittä eteenpäin tarinaa kuitenkin vuoden 2004 alle. Alkuviikko menikin hienosti Suomessa lomilla, ja tällä kertaan lentokin sujui ihan ongelmitta Kosovoon. Ja työvuorolistakin näytti hyvältä. Uudenvuodenaatto meni rauhallisissa merkeissä, syötiin ihan perinteistä vuoden vaihteen ruokaa, nakkeja ja perunasalaattia, ja katseltiin hieman erilaista vuodenvaihteen ilotulitusta. Ympäri Kosovoa paikalliset unohtivat kaikki ilotulitusraketit, vai eikö niitä ollut edes myynnissä, mutta nokkelina poikina kaivoivat kätkemänsä laittomat aseet esiin. Ja ilman täytti melkoinen valojuova-ammusten ja muiden ammusten ääni- ja valoshow. Onneksi kuitenkin jättivät isoimmat räjähtee piiloihin, ainakin meidän alueella. Uuden vuoden puolella ensimmäiset hommat olivatkin sitten normaalia ajoneuvo- ja jalkapartiointia, sekä vartiointia

Mahtui loppuviikkoon yksi QRF-lähtökin. Päästiin tekeen vaihteeks etsintää KPS poliisin maalittamaan kohteeseen. Tälläkään kertaa ei keikka ollut turha, ensi poliisit ottivat pois yhden laittoman aseen ja me vielä keräsimme pois sen panokset. Ainoa poikkeus oli ettei taaskaan oltu omalla vastuualuella, vaan käytiin auttelemassa jälleen kerran länsinaapurin poikia.

Viikko 2

Vuosi jatkui vauhdilla, saatiin aikaseksi vuoden toinen QRF-lähtö. Tälläkään kertaa ei toimittu omalla alueella, vaan mentiin tekeen töitä B-coyn alueella. Jenkkien AH64 Apache-taisteluhelikopteri oli tehnyt "pakkolaskun" pellolle, ja meidän piti mennä eristämään ja turvaan tilannetta. Siellä tosiaankin oli Apache maassa roottorit käyden ja toinen Apache pyöri kokoajan ympärillä. No siinä ei kauan kestänyt kun suomenpojat eristivät alueen ja ajoivat yliuteliaat paikalliset kauemmaksi. Hetken päästä tuli paikalle kaksi Humweeta jenkkejä, joista toinen jäi ojaan jumiin. Jouduttiin sitten hinaamaan Pasilla niiden maasturi irti ja ylös ojasta samaan syssyyn. Sitten paikalle lensi UH60 Black Hawk, josta tuli korjausmiehistö laittamaan johdot takaisin kiinni Apachen pyrstöroottoriin ja molemmat helikopterit pääsivät lentämään pois. Onneksi välillä oli hieman rauhallisempaa ja sai hoidella pelkkiä porttivahdin hommia.

Torstainan se sitten tapahtui, mitä sisimmässään varmaan jokainen oli talven ajan pelännyt. Voimakone sanoi työsopimuksensa irti aamuyöstä. Ja samantien lähtivät körmyt kylmettymään. Ulkona satoi lunta ja lämpötila oli arviolta -5 °C. Päivän aikana körmyn lämpötila laski + 22 °C:sta + 8°C:een. Onneksi ahkerat ja taitavat voimakone- ja sähkömiehet saivat voimakoneen pelaamaan joten kuten vielä saman päivän aikana, ja lämpö ja sähköä alkoi taas tulla körmyihin. Niin se vaan huomattiin kuinka tärkeitä kaikki leirin sotilaat ovat omilla aloillaan, eikä siellä ole ketään turhan takia.

Muuten viikon hommat olivat autopartion pitämistä ja QRF-ryhmässä oloa. Sunnuntaina olikin sitten Serbeillä ja Albaaneilla jotain kahnausta, tappelivat keskenään siinä leirin vieressä olevalla tiellä. No sinne menikin sitten koko QRF-joukkue rauhoitteleen tilannetta ja nopeesti se siittä laukesikin, vaikka tunteet olivat pinnassa kummallakin osapuolella. Eikä ruumiillisiltakaan vahingoilta vältytty albaanien eikä serbien yhteenotossa.

Viikko 3

Viikko aloitetaankin oikeen kunnolla työteolla. Heti aamuyöstä on lähtö etsintään, jossa tällä kertaa toimitaan eristäjinä. Mutta hyvä homma sekin on, ei aina jaksakkaan tonkia kaikenmaailman paikkoja. Loppuviikko menikin nätisti VCP:den pyörittämisessa ympäri aluetta.

Sunnuntaina olikin taas hieman erilaista tekemistä, käytiin heittämässä koko komppania kanssa käsikranaatteja. Ja tuli siinä sitten odotellessa istuskeltua nuotiolla ja paisteltua makkaraakin. Mikäs siinä oli nauttiessa aurinkoisesta päivästä ulkoillessa.

Viikko 4

Viikko alkaa ja loppuu porttipykälällä ja jatkuu siinä välissä hieman rauhallisemmin. Vaikka ollaan QRF-valmiudessa, suurin osa ajasta meni tällä kertaa päivystäessä.

Viikko 5

Maanantaina oli kevään ensimmäinen kunnon auringonpaiste. Aamupäivästä oli lämpöä varmaan + 15 °C, ja hyvin tarkeni nauttia auringonapaisteesta t-paitasillaan. Tiistaina satoikin jo lunta niin, että tarvi oikeen kaivaa kaikki aurauskalusto esiin. Lunta tuli kuin Suomessa konsanaan. Ja tuuli puhalsi lumen aina välillä vaakasuoraan. Keskiviikkona alkoi satamaan vettä ja lämpötilan meni plussan puolelle. Vesisade jatkui koko päivän, ja kaikki lumet oli nopeesti sulaneet. Ja totta kai paikat rupesivat tulvimaan, kaikki purot ja ojat tulivat yli äyräiden. Osa silloista ja teistä oli kokonaan poikki ja veden alla. Taisi siinä muutama paikallisten talokin sortua veden voimasta. Tulvat olivat kuin Pohjanmaalla konsanaan. Lauantaina olikin sitten taasen jo ihan aurinkoista ja t-paita keliä.

Viikon hommat ovat QRF painotteisia. Hommat meni aikalailla samaa rataa VCP:den pitämisellä. Oli loppu viikosta onneksi yksi ajoneuvopartiokin.